In tegenstelling tot veel professionele atleten die hun passie op zeer jonge leeftijd ontdekken, heeft de volgende ruiter, Jeroen Dubbeldam, een andere ervaring. Ondanks dat Jeroen al op jonge leeftijd werd ondergedompeld in de paardenwereld, was het paardrijden geen liefde op het eerste gezicht. “Mijn vader was een paardenhandelaar en had een manege in Zwolle, ik groeide op tussen paarden, pony’s en alles er om heen”. Sterker nog, de ruiter reageerde het volgende: “De manege van mijn vader was daar, maar mijn interesse lag meer bij het voetbalveld aan de andere kant van de weg. Ik spendeerde meer tijd op het voetbalveld dan bij mijn vaders manege”. Desalniettemin heeft de Nederlandse ruiter een lange weg bewandeld naar zijn succes en is inmiddels gegroeid tot een Olympisch atleet. “Ik begon eigenlijk vrij laat met serieus rijden, misschien pas op 11 of 12-jarige leeftijd”, bekent hij.
Een jonge professionele ruiter
Kort nadat hij voor het eerst op een paard klom, kwam het talent van deze jonge ruiter naar boven en al op zeer jonge leeftijd waren alle ogen op hem gericht. “Destijds presenteerde ik paarden en een klant van mijn vader bood me een baan aan om voor hem te rijden waarop ik op 16-jarige leeftijd op in ging en naar Zwitserland verhuisde”. Het was een moeilijke beslissing om helemaal alleen als tiener naar een onbekend land te gaan. “Op zo’n jonge leeftijd, zo ver van huis zijn zonder veel te hebben, is niet makkelijk”, herinnert de ruiter. Op sommige momenten had Jeroen het zo moeilijk dat hij zelf overwoog om te stoppen: “Ik had veel twijfels, vooral het eerste jaar, maar ik denk dat het een zeer goede leerschool is geweest”, concludeert Dubbeldam.
De Sjiem
Van alle paarden die deel hebben uitgemaakt van Jeroens carrière, is er één paard dat altijd met hem geassocieerd zal worden, De Sjiem. Niet alleen omdat dit de naam is van zijn stallen, maar ook vanwege de talloze overwinningen die de twee in de loop der jaren hebben behaald. “Het was een paard met veel charisma, dat veel aandacht trok van iedereen”, herinnert Jeroen zich wanneer hij praat over zijn ontmoeting met de destijds 7-jarige grijze KWPN. “Mijn toenmalige schoonvader kwam tijdens een wedstrijd naar me toe en zei: Ik vind dit paard leuk, ik hou van dit paard, laten we het proberen”. De test ging helaas niet zo goed. Maar toch zag hij iets in De Sjiem en kocht hij het paard. “Ik denk dat hij in zijn hoofd het paard al had gekocht voordat we hem gingen bekijken,” lacht Jeroen.
“In het begin werkte zijn karakter tegen me”, bevestigt Jeroen over hun start. “Ik had moeite met dit karakter en moeite om zijn partner te worden”. Later kwam de Nederlandse ruiter er achter dat dit zijn sterkste punt zou zijn en precies datgene wat hem juist een vechter maakte.
Olympische spelen Sydney 2000
In 2000 vloog de 27-jarige Jeroen Dubbeldam met het Nederlandse team naar Australië voor de Olympische Spelen in Sydney. Jeroen nam voor de Spelen De Sjiem mee. Het resultaat blies iedereen omver. Het duo schreef geschiedenis door de eerste individuele gouden medaille te winnen voor Nederland met springen. “Om zo vroeg in je carrière een olympische gouden medaille te winnen, is natuurlijk heel mooi. Het opent vele deuren”, bevestigt de gouden medaillewinnaar. “Daar staat wel weer tegenover dat het veel druk met zich meebrengt, die je natuurlijk ook meedraagt door je carrière. De verwachtingen liggen gewoon overal erg hoog als Olympisch kampioen”, benadrukt hij.
Terugkijkend op wat hij zich herinnert van die tijd, vertelt hij: “Ik zat in een bubbel en ik kan me niet echt herinneren of ik er op dat moment echt van genoot. Ik kon niet echt geloven wat er gebeurde en het was intens”. Zoals verwacht, behaalde de Olympiër in de loop der jaren meer medailles en geweldige overwinningen, zowel individueel als met het Nederlandse team. Eén prestatie herinnert Jeroen zich in het bijzonder: “Ik won in 2014 de wereldtitel en ik genoot er echt van. Dat was een fantastische dag, misschien wel een van de mooiste in mijn carrière”.
Omgaan met tegenslagen
Een aantal maanden geleden kreeg de Nederlandse springruiter te maken met een tegenslag nadat hij geblesseerd raakte tijdens het trainen van een van zijn jonge paarden, waardoor hij genoodzaakt was om een pauze in te lassen. Terugkijkend op deze uitdagende tijd zegt hij: “Ik kon zeven maanden lang niet rijden, wat als een lange tijd aanvoelde, maar gelukkig had ik mijn stal met ruiters en mijn vriendin, die ook betrokken is bij internationale wedstrijden, waardoor ik mij ook op andere dingen kon focussen”. Ondanks de moeilijkheden van het omgaan met tegenslagen, bleef Jeroen optimistisch en zegt hij: “Ik heb veel geleerd tijdens die periode door vanaf de zijlijn te observeren”.
Elke professionele sporter heeft een aanzienlijk hoger risico op blessures, maar als het zover komt, is het toch wel anders. “Het is vreselijk om zo’n tegenslag te ervaren wanneer je op je twintigste volledig gewijd bent aan je passie”, deelde Jeroen. “Voor de Olympische Spelen heb ik eens mijn been gebroken, en hoewel dat slechts zes weken duurde, was deze periode nog moeilijker om door te komen”.
Na een aanzienlijke tijd in de paardenwereld te hebben doorgebracht, erkent hij nu dat er geen specifiek advies is voor jonge, ambitieuze ruiters die met tegenslagen te maken krijgen. Hij adviseert: “Het enige wat je kunt doen, is de situatie accepteren en proberen betrokken te blijven bij de sport vanaf de zijlijn. Gebruik die periode om verschillende ruiters te observeren en blijf productief, ook al kun je zelf niet rijden”.
Stal De Sjiem
In 2000 begon Jeroen zijn eigen team, dat hij vernoemde naar zijn gouden paard ‘De Sjiem’. “Het begon alleen met mij en een groom die probeerde in de sport te komen”, herinnert hij zich. Nu richt Stal De Sjiem zich gedeeltelijk op het ontwikkelen van paarden, maar hun aanpak onderscheidt zich van een fabrieks mentaliteit: “Het gaat niet om de kwantiteit, het gaat om de kwaliteit die we willen verkopen”. Dat is de reden waarom hij zichzelf niet als paardenhandelaar zou omschrijven. “In tegenstelling tot de constante drukte van een typische paardenhandelaar, die altijd koopt en verkoopt, proberen wij onszelf te onderscheiden. Hoewel we paarden verkopen, doen we dat altijd met een langetermijnvisie in gedachten. Onze paarden blijven langere tijd bij ons. Ons doel is om een exclusief product te creëren, ofwel voor onze eigen sportieve inspanningen of om iets werkelijk uitzonderlijks op de markt aan te bieden”.
Wanneer gevraagd wordt naar zijn criteria bij het selecteren van nieuwe paarden reageert de Olympische ruiter: “Ik kan het niet echt uitleggen”. Hij verzekert echter: “Het geheel moet mijn aandacht trekken. Soms valt je oog op een paard en ga je ervoor, het gevoel op het einde vertelt je het meest”.
Binnen zijn team ontvangt Jeroen al vele jaren trouwe steun van de familie Roelofsen. Hij heeft veel vertrouwen in de kwaliteit van hun vrachtwagens en zegt: “De trucks worden nooit oud, ze blijven solide. Geproduceerd in Nederland met hun vakkundige team en de vooruitstrevende technologie. Zoals ik altijd zeg, oog voor detail leidt tot succes”.
Ambities van de ruiter
Hoewel de Olympiër aangeeft dat Parijs op dit moment nog ver lijkt voor hem, heeft hij hoge verwachtingen van zijn paard ‘Investment’: Ik hoop dat hij blijft vooruitgaan zoals hij de laatste 6 maanden heeft gedaan. Als hij op deze manier doorgaat en ook de laatste stap zet, kan ik hopelijk volgend jaar of aan het einde van dit jaar weer op het hoogste niveau terugkeren. We gaan het zien”.