• Yorse
 • Sport XL
 • Sport Renault
 • Sport Ford
 • Comfort XL
 • Comfort
 • Equon
 • RR1 Smart Line
 • RR3 Sportline
 • RR4 Perfomance Line
 • RR5 Exclusive Line
 • RR6 Top Class Line
 • RR7 Xtreme Line
 • Profiliner trailer
 • Paarden trailer
 • Living trailer
 • Campers
 • Race & Rally
 • Servicetrucks
 • Yorse

  • functionaliteit en eenvoud samengevoegd
  • 1100 kg laadvermogen
  • nieuw model

Jessica von Bredow-Werndl

Jessica von Bredow-Werndl

Jessica’s liefde voor paarden begon toen ze slechts vier jaar oud was, terwijl ze haar tante bezocht die vroeger pony’s fokte. “Het was liefde op het eerste gezicht”, vertelt ze. Bij haar tante ging ze altijd naar de stallen, waar ze eens per week op de pony’s mocht rijden. Die dag werd het hoogtepunt van haar week. 

Vanwege deze band die ze al vroeg begon op te bouwen met haar paarden, werd Jessica gemotiveerd om dressuur te gaan doen, een discipline die een magische band biedt, doordat je met de paarden danst. “Bij dressuur draait het om de liefde voor de details en dat je niet alleen de bewegingen, maar ook de verbinding die je met je paard hebt, altijd kunt verbeteren”, legt Jessica uit. 

Atleet zijn zit in haar bloed 

Toen we Jessica vroegen naar hoe ze erin is geslaagd om zo’n succesvolle carrière op te bouwen, noemde ze een ding wat er voor haar echt uitsprong: haar liefde en passie voor paarden. “Elk paard is zo anders. Het vermogen om met hen als individuen te verbinden en naar ze te luisteren, zowel in als uit het zadel, is een enorm belangrijk onderdeel van mijn succes geweest.” Toch beschrijft ze dat geloven in elke paard, ongeacht wat mensen ook zeggen, discipline en consistente zelfreflectie ook factoren zijn die niet vergeten mogen worden. De kwaliteit van de paarden moet boven alles staan, alles gaat om karakter. “Ik heb mijn danspartner nodig om met mij te willen werken en spelen. Al het andere komt met tijd en geduld”, concludeert Jessica. 

Bovendien, waren beide ouders van Jessica topsporters. Haar moeder zat in het Duitse junioren ski-team en haar vader was een Duits nationaal zeilkampioen. Hierdoor begrijpt ze wat ervoor nodig is om het te maken in de paardensportwereld. Hoewel ze als kind dit voordeel niet erkende, kan ze het achteraf alleen maar waarderen dat zij deze eigenschappen van competitiviteit van haar ouders heeft geërfd. 

Dit is echter niet waar de banden tussen haar familie, haar liefde voor paarden en haar carrière eindigen. Zowel haar moeder als haar broer begonnen tegelijk met Jessica met paardrijden. “Het is echt een voorrecht om iets zo bijzonders als paardrijden te delen met mensen die het dichtst bij je staan. De herinneringen die ik met mijn familie heb gecreëerd, zijn iets wat ik nooit zou kunnen vervangen”, vertelt Jessica. 

Wanneer we haar vragen hoe ze zichzelf ziet als ruiter, kan ze dit in een zin uitleggen: “Vrolijke pionier op haar reis”. Jessica’s passie en plezier als het om paarden gaat, zijn zelfs te zien in de manier waarop ze haar trainingsschema ontwerpt. Ze ziet haar paarden als individuen en vindt dat paarden zo veel mogelijk moeten bewegen. “Ik geloof dat paarden de hele dag buiten moeten zijn. Ze zijn niet gemaakt om in een stal te zitten. Mijn paarden brengen veel tijd buiten door”, zegt Jessica. Daarna benadrukt ze het belang van het afwisselen in hun routines, zodat ze gemakkelijk kunnen overstappen van trainen op de ene dag naar galopperen in het bos op de volgende dag.

Prijzen en wedstrijden 

Jessica’s lijst van prijzen en wedstrijden die zij heeft bezocht, is erg indrukwekkend. Echter is ze zelf het meest trots op haar individuele Olympische titel. Ze beschrijft het als een droom die voor haar uitkwam. Toch zijn de belangrijkste dingen in haar leven niet veranderd, haar dagelijkse routine blijft hetzelfde. Ze vertelt: “het is geweldig om grote dromen en doelen te hebben, maar wat belangrijker is, is hoe je daar komt en wie je onderweg ontmoet”. 

Desalniettemin staat de titel van “Beste Atleet 2023” die ze ontving van de FEI ook in het rijtje waar ze het meest trots op is. Jessica beschouwt het als een enorme eer, niet alleen voor haarzelf, maar ook voor haar team. Het team waarvoor ze dankbaar is, aangezien hun samenwerking belangrijker is dan “enige medaille of titel”, bevestigt Jessica.  

Om zulke prijzen, zoals de Olympische Spelen of wereldbekers te winnen, is een goede voorbereiding erg belangrijk. Jessica heeft bepaalde rituelen en specifieke routines die voor haar erg belangrijk zijn, zoals meditatie, yoga en ademhalingstechnieken. Deze dragen allemaal bij aan het creëren van de juiste mindset en gemoedstoestand om op haar best te presteren. Bovendien vindt ze het altijd leuk om zelf de manen van haar paard te vlechten, waardoor ze de energie van het dier kan voelen voordat ze in het zadel stapt. Voorlopig gaat Jessica deze routine nog niet veranderen, zelfs niet voor de Olympische Spelen dit jaar in Parijs. “Ik ben nog niet gekwalificeerd, maar zelfs dan probeer ik om niets te veranderen. Ik blijf gefocust op de normale dingen, aanwezig zijn en mezelf afvragen wat er vandaag moet gebeuren”, legt ze uit. 

Uiteraard komt er bij grote competitieve evenementen ook wel eens stress kijken, om daar mee om te gaan zijn die routines net zo belangrijk. Volgens Jessica vereist dit constante oefening en training om de stress uit de weg te gaan. “Het gezegde ‘druk is een voorrecht’ is erg waar”, vertelt ze. Bovendien legt ze uit dat elk obstakel overwonnen kan worden doordat ze elke dat met paarden kan werken en kan doen wat ze het liefst doet. “Het feit dat ik elke dag wakker kan worden en met deze magische wezens kan zijn, is iets wat ik nooit vanzelfsprekend zal vinden”. 

De juiste balans tussen familie en paarden 

De wedstrijden zijn niet de enige uitdagingen waar Jessica als professionele ruiter mee te maken heeft. De sport neemt ook veel tijd in beslag, en met twee kinderen en een bedrijf moet ze de balans vinden tussen haar carrière en haar gezin. Doordat ze is omringd door een geweldig team en prioriteiten kan stellen, lukt dit haar. 

Daarnaast verklaart Jessica ook dat er veel parallellen zijn tussen hoe ze zich ontwikkeld als amazone en als moeder. Grappend vertelt ze dat de paarden ook een beetje haar kinderen zijn. Niettemin erkent ze dat het moederschap veel binnen haar heeft veranderd. “Ik heb meer rust in mezelf en ik kan beter prioriteiten stellen”, concludeert Jessica. 

Comfortabel op weg 

Met zo’n veeleisende levensstijl dat veel reizen vereist, zowel voor Jessica als voor haar paarden, is een goede manier van transport een prioriteit. Daarom is de samenwerking met Roelofsen Horsetrucks een goede match voor Jessica. Volgens Jessica staat Roelofsen bekend als de besten van de besten. “Toen ik hun werk heb ervaren, wist ik waarom”. 

Jessica wil geen compromissen sluiten als het gaat om de veiligheid en het comfort van haar paarden. Ze wil ontspannen en goed uitgerust zijn bij de aankomst op de bestemming. Daarom is Roelofsen zo geschikt voor haar vanwege het luxe leefcomfort dat de trucks bieden, iets wat ze zowel als moeder en ruiter waardeert. “Ik wil echt zo dicht mogelijk bij mijn paarden zijn op de wedstrijd terreinen en toch samen zijn met mijn familie”, zegt ze. Toen we haar vroegen naar hoe ze gebruikt maakt van Roelofsen’s oog voor detail en de mogelijkheid om de truck op maat te maken, vertelt ze dat het comfortabele rijden en het leven in de truck iets is wat ze nog nooit eerder zo heeft ervaren. 

Doelen en advies 

Verder heeft Jessica ook nog advies wat zij graag wil delen met aspirant ruiters. “Onthoud waarom je bent begonnen met rijden: vanwege de liefde voor paarden. Vergeet dat niet en wees je er altijd van bewust dat jouw reis leuk moet zijn voor jou en je paard”, sluit ze af. Daarnaast adviseerde ze ook om haar boek ‘Haven on Horseback’ te lezen om meer te weten te komen over de levenslessen die ze tot nu toe heeft ervaren door het paardrijden. 

Tot slot vroegen we Jessica naar haar doelen en ambities voor 2024. Uiteraard zijn de Olympische spelen in Parijs een groot doel voor haar dit jaar, maar ze kijkt er ook naar uit wat de toekomst nog meer te bieden heeft. 

LEES HIER ook de Riders Stories van Jeroen Dubbeldam, Dinja van Liere, Britt Dekker, Willem Greve, Cian O’Connor, Harrie Smolders en Darragh Kenny.